Zakouřený fuet podle Petra

Fuet je vepřový fermentovaný salám pocházející z katalánské kuchyně a je obalen střívkem s bílou plísní. Petr se s takovým salámem pochlubil u nás na Facebooku a poprosili jsme ho, aby se s námi o jeho recept podělil.

Suroviny na 1 kg

  • Hřbetní sádlo 20%
  • Vepřová plec libová 80%
  • Startovací kultura LS25 (dle návodu)
  • 26 g soli
  • 20 g sušeného odstředěného mléka
  • 10 g dextrózy
  • 1,3 g pepře
  • 1 g uzené papriky
  • 30 ml suchého bílého vína
  • 8 g sušeného česneku

Příprava

  1. Sádlo nakrájíme na kostičky 5 mm.
  2. Plec nakrájíme na kostky 20 mm a řádně podchladíme nebo až namrazíme, poté nameleme přes šajbu číslo 12.
  3. Startovací kulturu rozpustíme v destilované vodě minimílně 3 hodiny před použitím.
  4. Do masa vmícháme startovací kulturu, víno a následně všechny suché indredience.
  5. Při míchání se musí udržet směs podchlazená. Mnoho lidí tento krok nedodrží a skončí s mozaikou, která není dle jejich představ.
  6. Stále hodně studenou směs narazíme do střev, propícháme – hustě – sterilní jehlou a ponecháme zrát při teplotě 22°C a pokojové vlhkosti – po dobu 72 hodin, aby došlo k fermentaci.
  7. Následně udíme studeným kouřem 3 x 12 h.
  8. Po úbytku 1/3 váhy je výrobek vhodný ke konzumaci.

Přejeme úspěch při uzení.

Petr Šudy Šudoma a Tým Udíme doma

Vážení zákazníci, informujeme Vás, že objednávky (které obsahují Generátor kouře Gekon)

provedené po 15.12.2025 budou vyřízeny až od

5.1.2026. 

Tyto objednávky samozřejmě přijímáme, ale negarantujeme jejich doručení do Vánoc.

 

 Děkujeme za pochopení, Michal a Břeťa