Přátelé uzenáři, nově jsme naskladnili střeva a střívka pro výrobu klobás nebo párků. Jistě Vás potěší i výhodná cena. Jsme zde pro Vás. Břeťa a Michal

Zakouřený fuet podle Petra

Fuet je vepřový fermentovaný salám pocházející z katalánské kuchyně a je obalen střívkem s bílou plísní. Petr se s takovým salámem pochlubil u nás na Facebooku a poprosili jsme ho, aby se s námi o jeho recept podělil.

Suroviny na 1 kg

  • Hřbetní sádlo 20%
  • Vepřová plec libová 80%
  • Startovací kultura LS25 (dle návodu)
  • 26 g soli
  • 20 g sušeného odstředěného mléka
  • 10 g dextrózy
  • 1,3 g pepře
  • 1 g uzené papriky
  • 30 ml suchého bílého vína
  • 8 g sušeného česneku

Příprava

  1. Sádlo nakrájíme na kostičky 5 mm.
  2. Plec nakrájíme na kostky 20 mm a řádně podchladíme nebo až namrazíme, poté nameleme přes šajbu číslo 12.
  3. Startovací kulturu rozpustíme v destilované vodě minimílně 3 hodiny před použitím.
  4. Do masa vmícháme startovací kulturu, víno a následně všechny suché indredience.
  5. Při míchání se musí udržet směs podchlazená. Mnoho lidí tento krok nedodrží a skončí s mozaikou, která není dle jejich představ.
  6. Stále hodně studenou směs narazíme do střev, propícháme – hustě – sterilní jehlou a ponecháme zrát při teplotě 22°C a pokojové vlhkosti – po dobu 72 hodin, aby došlo k fermentaci.
  7. Následně udíme studeným kouřem 3 x 12 h.
  8. Po úbytku 1/3 váhy je výrobek vhodný ke konzumaci.

Přejeme úspěch při uzení.

Petr Šudy Šudoma a Tým Udíme doma