Přátelé uzenáři, nově jsme naskladnili střeva a střívka pro výrobu klobás nebo párků. Jistě Vás potěší i výhodná cena. Jsme zde pro Vás. Břeťa a Michal

Jak si připravit uzeného lososa podle Pavla

Pavel je náš velký fanoušek a profík v uzení. Co je ale důležité, je že umí výborného lososa v udírně, kterého si můžete připravit podle tohoto návodu.

Co budeme potřebovat:

  • 3 kg lososa
  • česnek (množství si zvolte dle svého gusta)
  • 60 g soli
  • koření na ryby

Příprava

  1. Omytého lososa nakrájíme na proužky (jako na fotce).
  2. Prolisovaný česnek smícháme společně se solí a kořením a vytvoříme konstantní pastu.
  3. Pastou potřeme všechny kousky lososa, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 24 h.
  4. Po vytažení z lednice na druhý den si připravíme slaný roztok. Na litr vody dáme cca kávovou lžičku soli.
  5. Lososa zalejeme připraveným roztokem a necháme opět odležet v lednici dalších 24 h.

Uzení

  1. Vyhřejeme si udírnu na 70°C
  2. Lososa položíme na rošt kůží dolů a takto udíme cca 90 min.
  3. Poté snížíme teplotu v udírně na 60°C a udíme dalších 90 min.
  4. Potřetí upravíme teplotu v udírně na 40° a udíme dalších 90 min.

Na uzení ryb je nejvhodnější štěpka z olše, nebo buku, doporučujeme však mix těchto dřevin. V generátoru kouře se všeobecně spálí mnohem méně dřeva, než je tomu při klasickém uzení v topeništi.

Přejeme vám úspěch při uzení a dobrou chuť.

Tým Udíme doma