Uzené domácí korbáčiky a parenica podle Marcely

Ať už se jedná uzení a výrobu uzenin, klobásy, výrobu sýrů a nebo třeba i pečení dortů a zákusků, Marcela ví jak na to. Jelikož se tady zaměřujeme na uzení, sdílela s námi dva recepty. Dneska se podíváme na ten první: recept na korbáčiky a parenicu.

 

 

Co na to potřebujeme?

  • 10 l mléka z farmy
  • 2 g termofilní kultura STI 12
  • 1 ml syřidla
  • 1 kg sůl
  • chlorid vápenatý
  • 0,5 kg syrovátka

Příprava

  1. Z mléka odebereme smetanu a zahřejeme na 39-40 °C.
  2. Přidáme kulturu, pořádně promícháme a hrnec přikryjeme na 45 minut.
  3. Přidáme syřidlo, zamícháme. Rozvířené mléko zastavíme a opět na 45 minut přikryjeme.
  4. Uděláme kontrolu lomu (vzniklé sýřeniny), musí mít konzistenci jako ztuhlý pudink (ostrý lom).
  5. V hrnci sýřeninu nakrájíme (na čtverce 7×7 cm) a necháme dalších 5 minut stát.
  6. Potom pětkrát promícháme v dalších 15ti minutách.
  7. Přecedíme přes síto a plachetku. Sýřeninu, která v plachetce zůstane, se nechá v teple zrát.
  8. Po dvou hodinách by měla sýřenina mít PH 4.9 až 5.2, většinou po třech hodinách můžeme pokračovat.

Vaření

  1. Nahřejeme vodu v hrnci na 65-70 °C a udržujeme teplotu.
  2. Odleželou sýřeninu nakrájíme na plátky a dva kusy dáme do vody.
  3. Po chvilce je vyjmeme, propracujeme a začneme tahat nitě.
  4. Druhý konec musíme stále nechat ve vodě a rukama tvarujeme niť, vedle máme hrnec se studenou vodu, kam při tažení nitě vkládáme.
  5. Po vytahání nařežeme na požadovanou délku.
  6. Připravíme solanku – 3,5 litrů vody, 0,5 litrů syrovátky, 1 kg soli a 3 lžičky chloridu vápenatého.
  7. Korbáčiky vložíme do solanky na 5 minut a po vytáhnutí ne necháme okapat.

Uzení

  • Udíme vždy pod teplotu 30 °C.
  • Orientujeme se podle barvy, paní Marcela doporučuje do zlatohněda, ale záleží na preferenci.

Přejeme dobrou chuť a děkujeme Marcele, že s námi sdílela její recept.

Pokud byste s námi chtěli sdílet svůj recept, neváhejte a pošlete nám ho na my@udimedoma.cz

Tým Udíme doma