Přátelé uzenáři, nově jsme naskladnili střeva a střívka pro výrobu klobás nebo párků. Jistě Vás potěší i výhodná cena. Jsme zde pro Vás. Břeťa a Michal

Rychlá mozzarella podle Marcely

Marcela už na našich stránkách jeden recept má, jedná se o recept na domácí korbáčiky a parenicu. Dneska se s vámi chceme podělit o druhý recept a to ten na „rychlou mozzarellu,“ jak ji sama autorka nazývá.

 

Co budeme potřebovat?

  • 6 l plnotučného mléka
  • 125 ml vody
  • Jeden a půl lžičky kyseliny citrónové
  • Syřidlo (podle poměru na koupeném syřidlu)

Příprava

  1. Jeden a půl lžičky kyseliny citrónové rozpustíme ve 125 ml studené vody.
  2. Do mléka o teplotě 12-14 °C vmícháme rozpuštěnou kyselinu citrónovou a mléko musíme důkladně zamíchat, aby byla koncentrace kyseliny všude stejná.
  3. Mléko zahřejeme na 32 °C a přidáme syřidlo. Necháme srážet 12 minut.
  4. Zkontrolujeme, zda je sýřenina po uplynutí času dostatečně vytužena. Nakrájíme syřeninu na malé kousky (velikost lískového oříšku), sýřeninu necháme pár minut odpočinout.
  5. Připravíme solanku – 3,5 litrů vody, 0,5 litrů syrovátky, 1 kg soli a 3 lžičky chloridu vápenatého.

Vaření

  1. Zahřejeme sýřeninu na 39-43 °C. Po dosažení požadované teploty sundáme hrnec ze sporáku a pár minut ji mícháme.
  2. Sýřeninu nalijeme do cedníku a necháme odkapat část syrovátky
  3. Při nahřívání mikrovlnnou troubou nabereme část sýřeniny a jemně z ní vymačkáme zbylou syrovátku a vložíme do misky.
  4. Dáme hřát na jednu minutu do mikrovlnné trouby a po vyndání okamžitě hněteme, natahujeme a formujeme do tvaru mozzarelly.
  5. Následně schladíme v předem připravené solance.

Uzení

  • Udíme vždy pod teplotu 30 °C.
  • Orientujeme se podle barvy, paní Marcela doporučuje do zlatohněda, ale záleží na preferenci.

Přejeme dobrou chuť a děkujeme Marcele, že s námi sdílela její recept.

Pokud byste s námi chtěli sdílet svůj recept, neváhejte a pošlete nám ho na my@udimedoma.cz

Tým Udíme doma