Přátelé uzenáři, nově jsme naskladnili střeva a střívka pro výrobu klobás nebo párků. Jistě Vás potěší i výhodná cena. Jsme zde pro Vás. Břeťa a Michal

Maďarské čabajky podle Dalibora

Maďarské čabajky podle Dalibora

 

V tomto návodu se dozvíte, jak udělat domácí čabajky.

 

Co budeme potřebovat na 5 kg čabajek

  • 4 kg vepřové plece tučné (nebo 2 kg libové a 2 kg bůčku)
  • 1 kg hovězí ořez
  • 105 g Pragandy (21 g/1 kg masa)
  • 15 g sladké papriky (3 g/ 1 kg masa)
  • 10 g pálivé papriky (2 g/ 1 kg masa)
  • 17,5 g pepř mletý (3,5 g/ 1 kg masa)
  • 2 g nové koření mleté
  • 2 g mletý zázvor
  • 10 g prolisovaného česneku
  • 7,5 g cukr moučka (1,5 g/ 1 kg masa)
  • 0,5 l vepřového vývaru (100 ml/ 1 kg masa)

 

Příprava

  • Hovězí maso, vepřovou plec a bůček nakrájíme na menší kousky a necháme přimrazit.
  • Vepřové pomeleme v mlýnku na maso na šajbě č.8.
  • Hovězí pomeleme na šajbě č. 3 alespoň 2x (vždy necháme přimrazit), aby se z hovězího stala kaše, tzv. prát, který nám bude sloužit jako pojivo/spojka v klobáskách.
  • Všechny suroviny a koření důkladně promícháme. Správně připravené dílo poznáme tak, že se nám kulička vyrobena z masa přilepí k rukám a bude držet, i když ruku otočíme.
  • Přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odležet v ledničce, aby se všechny chutě důkladně propojily. 
  • Celé dílo plníme plničkou klobás do vepřových střívek 30/32 .
  • Takto naplněná střívka necháme přes noc vyvěšená v pokojové teplotě, aby pořádně oschla, nebo využijeme ventilační modul do udíren

 

Uzení

  • Čabajky se udí studeným kouřem o teplotě 25°C po dobu 25 hodin. 
  • Po vyuzení necháme 14 dnů zrát při teplotě 15°C (sklep, spíž, apod). Správně vysušená čabajka by měla ztratit cca 30% své váhy po vyuzení (doporučujeme si alespoň 1 vzorek za začátku sušení zvážit)
  • Hotové čabajky nejlépe zavakuujeme.

 

K uzení čabajek je vhodná třešňová štěpka. 

Ať se vám uzení podaří a dobrou chuť.

Tým Udíme doma