Jak si připravit uzeného lososa podle Pavla

Pavel je náš velký fanoušek a profík v uzení. Co je ale důležité, je že umí výborného lososa v udírně, kterého si můžete připravit podle tohoto návodu.

Co budeme potřebovat:

  • 3 kg lososa
  • česnek (množství si zvolte dle svého gusta)
  • 60 g soli
  • koření na ryby

Příprava

  1. Omytého lososa nakrájíme na proužky (jako na fotce).
  2. Prolisovaný česnek smícháme společně se solí a kořením a vytvoříme konstantní pastu.
  3. Pastou potřeme všechny kousky lososa, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 24 h.
  4. Po vytažení z lednice na druhý den si připravíme slaný roztok. Na litr vody dáme cca kávovou lžičku soli.
  5. Lososa zalejeme připraveným roztokem a necháme opět odležet v lednici dalších 24 h.

Uzení

  1. Vyhřejeme si udírnu na 70°C
  2. Lososa položíme na rošt kůží dolů a takto udíme cca 90 min.
  3. Poté snížíme teplotu v udírně na 60°C a udíme dalších 90 min.
  4. Potřetí upravíme teplotu v udírně na 40° a udíme dalších 90 min.

Na uzení ryb je nejvhodnější štěpka z olše, nebo buku, doporučujeme však mix těchto dřevin. V generátoru kouře se všeobecně spálí mnohem méně dřeva, než je tomu při klasickém uzení v topeništi.

Přejeme vám úspěch při uzení a dobrou chuť.

Tým Udíme doma

Vážení zákazníci, informujeme Vás, že objednávky (které obsahují Generátor kouře Gekon)

provedené po 15.12.2025 budou vyřízeny až od

5.1.2026. 

Tyto objednávky samozřejmě přijímáme, ale negarantujeme jejich doručení do Vánoc.

 

 Děkujeme za pochopení, Michal a Břeťa