Maďarské klobásky podle Michala (10 kg)

Vyrobte si klobásky, za které vás každý pochválí. V tomto návodu se dozvíte, jak udělat domácí maďarské klobásky s našim maďarským kořením.

Co budeme potřebovat:

Příprava

  1. Vepřovou plec a bůček nakrájíme na menší kousky a pomeleme v mlýnku na maso na střední šajbě.
  2. Vepřovou kotletu ručně nakrájíme na cca 1×1 cm veliké kostičky.
  3. Hovězí pomeleme na nejmenší šajbě a postup opakujeme 3x, aby se z hovězího stala kaše, té se říká tzv. prát, který nám bude sloužit jako pojivo v klobáskách.
  4. Všechno pomleté a nakrájené maso důkladně vymícháme, postupně přidáváme směs maďarského koření, sůl a cca 0,5 l ledové vody. (Pokud mícháme ručně, připravme se na to, že nás budou určitě bolet ruce)
  5. Že je dílo hotovo poznáme tak, že se nám kulička vyrobena z masa přilepí k rukám a bude držet, i když ruku otočíme.
  6. Celé dílo plníme plničkou klobás do střívek.
  7. Takto naplněná střívka necháme přes noc vyvěšená v pokojové teplotě, aby pořádně oschla.

Uzení

  1. Udírnu si vyhřejeme na 70°C. Klobásky udíme nepřetržitě 8 h.
  2. Po vyuzení necháme 2 dny klobásky vyvěsit a pak už jen hurá do nich.

Pokud udíme na 70°C, tak celý proces uzení trvá 8 h. Teplotu můžeme upravit na 80°C, ale to pak udíme 7 h.

K uzení klobás je vhodná buková štěpka. Ve volbě štěpky se meze nekladou a proto můžeme doporučit i švestku nebo třešeň.

Ať se vám uzení podaří a dobrou chuť.

Tým Udíme doma

 

Vážení zákazníci, informujeme Vás, že objednávky (které obsahují Generátor kouře Gekon)

provedené po 15.12.2025 budou vyřízeny až od

5.1.2026. 

Tyto objednávky samozřejmě přijímáme, ale negarantujeme jejich doručení do Vánoc.

 

 Děkujeme za pochopení, Michal a Břeťa