Uzené domácí korbáčiky a parenica podle Marcely

Ať už se jedná uzení a výrobu uzenin, klobásy, výrobu sýrů a nebo třeba i pečení dortů a zákusků, Marcela ví jak na to. Jelikož se tady zaměřujeme na uzení, sdílela s námi dva recepty. Dneska se podíváme na ten první: recept na korbáčiky a parenicu.

 

Co na to potřebujeme?

  • 10 l mléka z farmy
  • 2 g termofilní kultura STI 12
  • 1 ml syřidla
  • 1 kg sůl
  • chlorid vápenatý
  • 0,5 kg syrovátka

Příprava

  1. Z mléka odebereme smetanu a zahřejeme na 39-40 °C.
  2. Přidáme kulturu, pořádně promícháme a hrnec přikryjeme na 45 minut.
  3. Přidáme syřidlo, zamícháme. Rozvířené mléko zastavíme a opět na 45 minut přikryjeme.
  4. Uděláme kontrolu lomu (vzniklé sýřeniny), musí mít konzistenci jako ztuhlý pudink (ostrý lom).
  5. V hrnci sýřeninu nakrájíme (na čtverce 7×7 cm) a necháme dalších 5 minut stát.
  6. Potom pětkrát promícháme v dalších 15ti minutách.
  7. Přecedíme přes síto a plachetku. Sýřeninu, která v plachetce zůstane, se nechá v teple zrát.
  8. Po dvou hodinách by měla sýřenina mít PH 4.9 až 5.2, většinou po třech hodinách můžeme pokračovat.

Vaření

  1. Nahřejeme vodu v hrnci na 65-70 °C a udržujeme teplotu.
  2. Odleželou sýřeninu nakrájíme na plátky a dva kusy dáme do vody.
  3. Po chvilce je vyjmeme, propracujeme a začneme tahat nitě.
  4. Druhý konec musíme stále nechat ve vodě a rukama tvarujeme niť, vedle máme hrnec se studenou vodu, kam při tažení nitě vkládáme.
  5. Po vytahání nařežeme na požadovanou délku.
  6. Připravíme solanku – 3,5 litrů vody, 0,5 litrů syrovátky, 1 kg soli a 3 lžičky chloridu vápenatého.
  7. Korbáčiky vložíme do solanky na 5 minut a po vytáhnutí ne necháme okapat.

Uzení

  • Udíme vždy pod teplotu 30 °C.
  • Orientujeme se podle barvy, paní Marcela doporučuje do zlatohněda, ale záleží na preferenci.

Přejeme dobrou chuť a děkujeme Marcele, že s námi sdílela její recept.

Pokud byste s námi chtěli sdílet svůj recept, neváhejte a pošlete nám ho na my@udimedoma.cz

Tým Udíme doma

Vážení zákazníci, informujeme Vás, že objednávky (které obsahují Generátor kouře Gekon)

provedené po 15.12.2025 budou vyřízeny až od

5.1.2026. 

Tyto objednávky samozřejmě přijímáme, ale negarantujeme jejich doručení do Vánoc.

 

 Děkujeme za pochopení, Michal a Břeťa