Jak na uzené maso

Poslední dobou jste nám psali o další recepty, hlavně i o nějaké ty ”základní.” Proto jsme se rozhodli z našich zkušeností nějaké sepsat.

Na uzení je nejlepší čerstvé maso od ověřeného řezníka. Ideální jsou kousky masa 1 – 1,5 kg.

Existují dva způsoby nakládání masa. Prvním je naložení do láku nebo modernější způsob pomocí vakuování, který je dle nás vhodnější. Po naložení maso uložíme do lednice a už se více nestaráme. Mimo jiné můžeme experimentovat s množstvím soli a česneku nebo zkoušet různá koření. Při nakládání do láku musíme hlídat lák a pravidelně maso otáčet. Také jsou větší nároky na prostor v lednici.

Nakládání do láku

Příprava

  1. Připravíme si na 1 kg masa 24 gramů soli a 14 gramů čerstvého prolisovaného česneku.
  2. Odvážíme si kousky masa, dle váhy připravíme sůl a česnek.
  3. Kousky masa obalíme solí a česnekem. Takto maso vložíme do nádoby a necháme 5 dnů uležet nasucho v lednici.
  4. Po 5 dnech zalijeme převařenou vodou se solí. Na 5 litrů vody přidáme 3 lžíce soli.
  5. Dáváme pozor, aby maso bylo zcela ponořené do láku. Maso v láku každý den otáčíme.
  6. Po cca 12 dnech maso vytáhneme, opláchneme a osušíme. Maso pak vyvěsíme večer před uzením doma v pokojové teplotě.

Uzení

  1. Maso pověsíme do vyhřáté udírny a cca po hodině zapálíme Gekon. 
  2. Udíme na 75 stupňů cca 11 hodin. Kdo chce může použít vpichový teploměr a při dosažení teploty 62 stupňů máme hotovo.

Vakuování

Příprava

  1. Připravíme si na 1 kg masa 20 gramů soli (množství pro ty, kteří nemají moc rádi slané) a 14 gramů česneku.
  2. Odvážíme si kousky masa, dle váhy připravíme sůl a česnek.
  3. Kousky masa obalíme solí a česnekem a vložíme do vakuovacího sáčku.
  4. Maso zavakuujeme a uložíme do lednice na minimálně 12 dnů. Já osobně maso nechávám v lednici 6 týdnů. Zdá se mi pak daleko křehčí.
  5. Po vytažení ze sáčku maso opláchneme a usušíme. Maso pak vyvěsíme večer před uzením doma v pokojové teplotě.

Uzení

  1. Maso pověsíme do vyhřáté udírny a cca po hodině zapálíme generátor kouře. 
  2. Udíme na 75 stupňů cca 11 hodin. Kdo chce může použít vpichový teploměr a při dosažení teploty 62 stupňů máme hotovo.

Tento postup je stejný pro všechny druhy vepřového masa. Jedině bůček udíme na nižší teplotu 65 stupňů a delší čas cca o 2 hodiny.

Břeťa a celý zbytek týmu vám přejí dobrou chuť.

Tým Udíme doma

Vážení zákazníci, informujeme Vás, že objednávky (které obsahují Generátor kouře Gekon)

provedené po 15.12.2025 budou vyřízeny až od

5.1.2026. 

Tyto objednávky samozřejmě přijímáme, ale negarantujeme jejich doručení do Vánoc.

 

 Děkujeme za pochopení, Michal a Břeťa