Maďarské čabajky podle Dalibora

Maďarské čabajky podle Dalibora

 

V tomto návodu se dozvíte, jak udělat domácí čabajky.

 

Co budeme potřebovat na 5 kg čabajek

  • 4 kg vepřové plece tučné (nebo 2 kg libové a 2 kg bůčku)
  • 1 kg hovězí ořez
  • 105 g Pragandy (21 g/1 kg masa)
  • 15 g sladké papriky (3 g/ 1 kg masa)
  • 10 g pálivé papriky (2 g/ 1 kg masa)
  • 17,5 g pepř mletý (3,5 g/ 1 kg masa)
  • 2 g nové koření mleté
  • 2 g mletý zázvor
  • 10 g prolisovaného česneku
  • 7,5 g cukr moučka (1,5 g/ 1 kg masa)
  • 0,5 l vepřového vývaru (100 ml/ 1 kg masa)

 

Příprava

  • Hovězí maso, vepřovou plec a bůček nakrájíme na menší kousky a necháme přimrazit.
  • Vepřové pomeleme v mlýnku na maso na šajbě č.8.
  • Hovězí pomeleme na šajbě č. 3 alespoň 2x (vždy necháme přimrazit), aby se z hovězího stala kaše, tzv. prát, který nám bude sloužit jako pojivo/spojka v klobáskách.
  • Všechny suroviny a koření důkladně promícháme. Správně připravené dílo poznáme tak, že se nám kulička vyrobena z masa přilepí k rukám a bude držet, i když ruku otočíme.
  • Přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odležet v ledničce, aby se všechny chutě důkladně propojily. 
  • Celé dílo plníme plničkou klobás do vepřových střívek 30/32 .
  • Takto naplněná střívka necháme přes noc vyvěšená v pokojové teplotě, aby pořádně oschla, nebo využijeme ventilační modul do udíren

 

Uzení

  • Čabajky se udí studeným kouřem o teplotě 25°C po dobu 25 hodin. 
  • Po vyuzení necháme 14 dnů zrát při teplotě 15°C (sklep, spíž, apod). Správně vysušená čabajka by měla ztratit cca 30% své váhy po vyuzení (doporučujeme si alespoň 1 vzorek za začátku sušení zvážit)
  • Hotové čabajky nejlépe zavakuujeme.

 

K uzení čabajek je vhodná třešňová štěpka. 

Ať se vám uzení podaří a dobrou chuť.

Tým Udíme doma

Vážení zákazníci, informujeme Vás, že objednávky (které obsahují Generátor kouře Gekon)

provedené po 15.12.2025 budou vyřízeny až od

5.1.2026. 

Tyto objednávky samozřejmě přijímáme, ale negarantujeme jejich doručení do Vánoc.

 

 Děkujeme za pochopení, Michal a Břeťa